Analysera dina motståndare

Att ha ett analytiskt tänkande är även bra inom andra aspekt i sportvärlden. Det är inte bara den som spelar och satsar pengar på en match som kan ha nytta av denna information. Även för de lag som ställer sig på planen, eller de enskilda atleterna som ska ge sig in i kampen om segern kan en analys av motståndet vara avgörande för hur man ska ta sig an den stundande utmaningen.

Här handlar det om att göra en analys för att komma fram till hur man som lag ska spela tillsammans på planen. Det kan nämligen krävas olika typer av spel mot olika motståndare. Möter man ett lag som är mer aggressivt och lägger mycket tryck på att göra anfall, gäller det att man själv ser till att försvaret kan stå emot detta. Även fast det i ett sådant läge kan kännas passande att själv kontra med ett anfall, kanske det är klokare att försvara sig för att inte släppa in onödiga poäng till motståndarnas fördel. Eller så är det mot vissa lag som man ska göra just på det sättet.

I till exempel ishockey brukar lagens ledarstab ta hjälp av personer med expertis inom olika områden, som tillsammans kan göra en analys inför en kommande match. Detta kan vara personer som tittar på hur motståndarna har presterat under sina senaste matcher, eller någon som videogranskar lagets tidigare insatser på isen. Även under en pågående match kan en nulägesanalys göras, som sedan kan föras vidare till spelarna i periodvila för att kunna få till ett bättre spel i den följande perioden.

När det ska spelas matcher i landslaget är analyser av detta slag extra viktiga att göra, men de kan även vara mer komplexa. Det är inte alltid samma spelare som väntar i motståndarlagens uppställning, samtidigt som spelarna i ett och samma landslag inte är lika vana med att spela tillsammans som man till exempel är i ett klubblag.

När man som lag har tagit fram en strategi är det också väldigt viktigt att alla är med på denna och vet om vad som förväntas på planen. Under till exempel ishockey VM möter man dessutom på många olika lag under en väldigt kort period, vilket då kan kräva olika taktiker från dag till dag. Här gäller det att man är flexibel och kan ställa om sitt tänk från dag till dag.